Начало / Крими / За нарастване на битовите пожари предупреждават огнеборците

За нарастване на битовите пожари предупреждават огнеборците

С настъпването на студовете и ползването на отоплителни уреди се повишава и опасността от битови пожари, предупреждават плевенските огнеборци. Статистиката отчита и загинали хора при инцидентите.

През предходния есенно-зимен сезон в област Плевен са възникнали 93 произшествия в отрасъл “Жилищно стопанство, дейности на домакинства“, като се забелязва увеличение на битовите пожари в сравнение с есенно-зимния сезон 2010/2011 год. Основната причина за това е пренебрегването и неизпълнението на правилата за пожарна безопасност от страна на гражданите.

Най-често огънят тръгва заради неправилно ползване на отоплителни уреди, на второ място са пожарите, причинени от небрежност при боравене с открит огън, следвани от причинени от късо съединение. За поредна година преобладаващи са пожарите, възникнали в еднофамилни жилищни сгради (къщи).
При пожарите през миналия отоплителен сезон са пострадали трима и загинали петима души. С изключение на един битов инцидент, при който е загинал един човек, всички други произшествия с жертви са от категорията битови пожари. Тревожна е статистиката на увеличение, сравнено със съответния есенно-зимен период 2010/2011г., когато е имало 3 загинали и няма пострадали.
Анализът на инцидентите по възрастови групи показва, че най-често жертви са хората на пенсионна възраст или над 60 години, в повечето случаи самотно живеещи и трудно подвижни. В групата до 7-годишна възраст също има жертви на пожари – миналата зима дете на 2 год. и 7 месеца е пострадало, а друго – бебе на 40 дни, е загинало. И в двата случая децата са оставени без надзор от родителите.

От пожарната апелират към хората да спазват основните правила за безопасност. При забелязване на нарушенията им или при възникване на пожар, гражданите трябва своевременно да подават сигнал на тел. 112.

Прочетете също:

Ефективно наказание за осъден за нарушаване на карантинните мерки

Ефективно наказание лишаване от свобода ще изтърпи осъден за нарушаване на карантинните мерки по обвинение ...