Акценти
Начало / Общество / Заради неплатени наеми местят дневен център за инвалиди

Заради неплатени наеми местят дневен център за инвалиди

В началото на април тази година с писмо до Община Плевен председателят на Националният център за социално обслужване е поискал за нуждите на Центъра да бъде  предоставена  подходяща сграда, за да продължи дейността си на територията на Плевен. Досега организацията е ползвала сградата на ул. „Даскал Димо” 18, за която имат договор за наем с Областната администрация, тъй като сградата е публична държавна собственост. Но заради неплатени наеми от началото на април договорът е прекратен.  Междувременно група млади хора  с физически увреждания, които ползват сградата на ул. „Далскал Димо” като клуб за срещи и разговори, настояват да останат в нея и там  да бъде разкрит Дневен център за възрастни хора с увреждания.

Според кмета Стойков това едва ли е възможно – от една страна заради факта, че въпросната сграда е публична държавна собственост и процедурите по промяна на статута й биха отнели най-малко половин година. От друга страна Общината не разполага със свободен финансов ресурс за покриване на натрупаните досега задължения от неплатени наеми. Проф. Стойков припомни, че в бюджетът за тази година са предвидени над 3 млн.лева за социални дейности.

Предложението на Общината е Дневният  център да бъде настанен в помещенията на бул. „Скобелев” 20, които в момента се ползват от Общинския център за социална рехабилитация и интеграция. Според хора с увреждания обаче това не е добър вариант не само заради локацията, а и заради архитектурната среда.

„В рамките на един месец можем да направим ремонт там, за да подобрим условията, както и да осигурим транспорт, за да облекчим придвижването на хората с увреждания до Центъра”, обясни днес кметът проф. Димитър Стойков.

Друг вариант са пенсионерските клубове, шест от които са с изградена достъпна среда.

Прочетете също:

Задържаха извършител на кражба на златни накити за 8000 лева

По искане на Районна прокуратура   – Плевен, Районен съд –  Плевен  задържа  под стража  Ю.А. ...