Начало / Крими / Задържаха двама, изсекли защитени вековни дървета

Задържаха двама, изсекли защитени вековни дървета

Полицаи от Левски са задържали дървосекачи, изсекли вековни дървета от защитен вид, съобщават от пресцентъра на МВР. Извършителите са двама мъже от Левски на 26 и 31 години. За престъплението е сигнализирал служител на община Левски.

При огледа се установило, че в местността “Тръстенище” в землището на село Аспарухово за неустановен период от време до 21 януари са отсечени 3 вековни дървета от вида “летен дъб”. Те са обявени за защитен вид със заповед №881/2511.1980 г. на Министерство на околната среда и водите  – държавна собственост. За престъплението е уведомен прокурор. 26-годишният има 13 заявителски материала, 8 регистрации и 6 присъди – за кражби, управление на моторно превозно средство без свидетелство и неправомерна сеч на дървесина. 31-годишният му съучастник има регистрация за кражба, но не е осъждан.

Част от отсечените дървета са намерени и се съхраняват в РУП Левски. На 26-годишния е повдигнато обвинение и му е взета мярка задържане до 72 часа. Приведен е в следствения арест в Плевен. Помагачът му е разпитан и осводобен. Работа по случая продължава разследващ полицай.

Прочетете също:

Задържаха мъж, счупил с юмруци стъкло на линейка

На 18 февруари 2021 година около 14. 40 часа  пред медицинско заведение в Плевен 34-годишен ...