Начало / Икономика / Есетра, бяла риба и шаран ще въдят в язовир в Плевенско

Есетра, бяла риба и шаран ще въдят в язовир в Плевенско

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури подписа договор за изграждане и оборудване на ферма за аквакултури в язовир „Шаварна“ в землището на село Одърне, община Пордим, област Плевен. Проектът ще се реализира от софийска фирма, общата стойност на инвестицията e 1 090 806 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 654 483 лв. Изпълнителите са избрали съвременна технология за интензивно отглеждане на риба в садки – плаващи мрежени клетки. Предимствата са компактност на фермата при високи добиви от единица площ, възможност за ефективен контрол на производствения процес, висока рентабилност, сравнително бърза възвръщаемост на инвестицията и мобилност на базата. Инвеститорът ще закупи и допълнително оборудване, необходимо за осъществяване дейността на фермата.

В десетгодишната производствена програма на компанията е предвидено годишно производство на 42 768 кг бяла риба, 86 450 кг есетра и на 15 390 кг шаран.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. След реализацията му инвеститорите ще разкрият 8 работни места, 7 от които – за жени.

Прочетете също:

Заместник областният управител на Плевен взе участие в среща с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Габрово

Работим приоритетно да увеличим инвестициите в Северна България, която е нашият основен фокус. Това заяви ...