Начало / Общество / Емо и Майчо навършиха две години

Емо и Майчо навършиха две години

Емо и Майчо, два морски орела от известните гнезда на територията на Природен парк „Персина”, навършиха две години. През 2011 год. екипът на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) постави сателитни предаватели на птиците, които разкриват тайни от живота им.

За две години Емо и Майчо прелетяха хиляди километри над река Дунав и низините на България и Румъния, разкриха как протичат техните младежки скитания спрямо сезоните на годината. Показаха кои са предпочитаните местообитания и хранителите им навици, като например да мързелуват в смесените чаплово-корморанови колонии по Дунавските острови и да крадат от храната на чаплите и кормораните, или пък да преследват зимуващите диви гъски. Макар и с рискове, храненето от трупове на умрели животни също не е рядкост и често предпочитано от двете орлета.

Сателитните предаватели показаха как Майчо – най-едрият орел на Балканския полуостров, измина 220 км само за 6 часа. Емо пък реши да покаже колко високо може да се издигне над земята, достигайки рекордните до момента 1200 метра над морското равнище, при това само след 3 месеца скитане. Година преди Емо и Майчо, други три орела бяха опръстенени от БДЗП – Весо, Милка и Ясна, които в момента би трябвало вече да са се установили в новите си домове, ако всичко е наред с тях. Румънски фотограф е заснел край делтата на река Дунав орел, отговарящ на цветовата схема на тези три орела, което вероятно означава, че е един от българските, опръстенени през 2010 год.

В края на месец май 2013 год. екипът на дружеството успя да опръстени още две млади морски орлета – Венци и Иваил. С това общият брой на маркираните с цветни пръстени морски орли от територията на Природен Парк „Персина“ вече е седем.
И ако случайно наблюдавате или заснемете морски орел със зелено-бял пръстен на десния крак, то бъдете сигурни, че това е един от героите на Персина.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...