Акценти
Начало / Здравеопазване / До края на годината в Плевен се очаква да заработи Център за кръвна плазма

До края на годината в Плевен се очаква да заработи Център за кръвна плазма

В началото на месец декември в Плевен трябва да пристигнат два апарата за отделяне на кръвна плазма, които са закупени с дарения. Средствата за единия от тях са дарени от политическа партия, а за другия са събрани от дарителската кампания, организирана от Ротари клуб Центрум Плевен. Това съобщи днес президентът на Ротари клуб Плевен Николай Савов.

Апаратът, който те са закупили, е немски, рециклиран, с една година гаранция. Закупили са също донорски стол и фризер за шоково замразяване, както и 54 сета за съхраняване на дарената кръв.

Това е първият етап от кампанията на ротарианците за оборудване на Център за кръвна плазма в Плевен. За него са били необходими около 30 хиляди лева, които са събрани от дарители само за три дни след обявяване на кампанията.

„Благодарим на всички хора с отворени сърца, на малкия и средния бизнес в Плевен, които откликнаха и събрахме необходимата сума”, каза Николай Савов.

По обявената сметка продължават да постъпват средства, затова от Ротари клуб преминават към втория етап от оборудването на Центъра за кръвна плазма. След консултация с директора на Центъра по трансфузионна хематология  Анелия Цочева, те ще закупят апарат за пълна кръвна картина (хематологичен анализатор), апарат за стерилно свързване, електронна везна и апарат за разделяне на кръвта. С наличните по сметката средства, останали след изпълнението на първия етап от кампанията, от Ротари клуб вече са успели да закупят хематологичен анализатор.  Сега са им необходими още близо 12 000 лв., за да изпълнят изцяло и втория етап. Като имат идея да закупят и втори донорски стол, който да обслужва втория апарат за плазма.

Така до края на годината в Плевен се очаква да има пълноценен Център за кръвна плазма, обяви Николай Савов. Той ще обслужва областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград и Русе.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...