Начало / Общество / Днес почитат загиналите от Пета шипченска бригада при атентата в Кербала

Днес почитат загиналите от Пета шипченска бригада при атентата в Кербала

От 11:00 часа днес, пред КПП на войскови район 1163 – гр. Плевен (бившето ШЗО), ще се проведе ритуал по отдаване на почит на загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада – офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров, при атентата срещу база „Индия“ в Кербала.

Пред паметната  духовници от Плевенската митрополия ще отслужат панихида, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тази година се навършват 16 години от атентата срещу базата „Индия“ в иракския град Кербала, при който загинаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак.

29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров от българския пехотен батальон загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните, си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев.

Повече от 20 човека бяха ранени в различна степен при нападението с взривената кола-цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че на 27 декември 2003 г. по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба северозападно от базата.      Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата. Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на „Индия“. След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала – непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...