Начало / Общество / Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България

Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България, което бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност.

Съединението на България е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г.

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България:

“Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушното Ме провъзгласиха за Княз на тая област.

Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България”.

Съединението е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

В Плевен годишнината от Съединението на България ще бъде отбелязана пред паметника на 4-ти Плевенски пехотен полк в Градската градина. Ритуалът ще започне в 11 часа.

Прочетете също:

В Плевен МОСВ и БД „Дунавски район“ организират среща за актуализацията на Плана за управление на риска от наводнения на Дунавски район

На 7 юли в Плевен ще се проведе среща за официалния старт на изпълнението на ...