Начало / Любопитно / Днес е Световен ден на мозъка

Днес е Световен ден на мозъка

На 18 март отбелязваме Световния ден на мозъкът. Той е най-сложният за изучаване и разбиране орган. Смело може да се каже, че главният мозък е най-сложното нещо във Вселената. Чисто анатомично той представлява едно голямо розово-сиво яйце с тегло около 1400 грама. През вековете анатомите са изучавали и описвали мозъка и неговите части с най-различни имена на латински език, които си остават и днес.

В мозъка има около 100 милиарда нервни клетки. Най-честата причина да губим нервни клетки, колкото и странно да изглежда, е мързелът.

Мозъкът е достатъчно добре защитен – блиндиран от костите на черепа ни, обгърнат от три вида обвивки, „плуващ“ в течност, която е много малко – около 150 мл и се нарича ликвор. Захранването му с кръв става през четири артерии. Той е защитен дори от пулсовата вълна на собствените си артерии, които имат сифони, преди да влязат в него. Мозъкът е от органите, най-големи консуматори на кръв и оставен за 5 минути без кислород и гликоза, започва да работи „дефектно“.

Ето и 15 любопитни факта за мозъка:

1. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.
2. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама.
3. Най тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама.
4. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр.
5. Най-малкият женски мозък принадлежи на жена – 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама.
6. Най-бурно мозъкът се развива от две до 11-годишна възраст.
7. Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите.
8. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.
9. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.
10. Най-големия донор на мозък в света е Монашеския орден в Манкато, Минесота (САЩ).
11. Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена.
12. Най-високо средно национално IQ в света имат японците – 111.
13. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.).
14. В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможността на мозъка си.
15. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...