Начало / Икономика / Днес е празникът на „храната на боговете” – шоколада

Днес е празникът на „храната на боговете” – шоколада

7 юли е Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Затова тя е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото, като те го наричали “храна на боговете”. Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от боговете. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвувания, а и за платежно средство. Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия са установили, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Шоколадът съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета в живота си.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...