Начало / Образование / Дискусия „Моята представа за Европа” ще водят младежи в Плевен

Дискусия „Моята представа за Европа” ще водят младежи в Плевен

Дискусия под наслов  „Диалог между поколенията – Моята представа за Eвропа“ организира на 30 май „Учебна работилница Европа“ – Плевен. Тя е част от проекта „Да градим Европа чрез диалог”, по който  Сдружението работи.  Гордост за екипа е, че той е единственият одобрен за България през 2018 г. по мярка „Европейска памет за миналото“ на програмата.

Партньори са сдружения от Германия, Австрия и Гърция. Продължителността на проекта e от 1 септември 2018 г. до 30 ноември 2019 г.

„Диалог“ иска да поведе междукултурен диалог със съвременници на революцията от 60-те години на миналия век, на Промяната от 1981 година в Гърция и тази от 1989-а, която промени цяла Източна Европа. По време на проекта са създадени видеобиографии на граждани, преживели тези важни събития. Младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов” проведоха разговорите. Те се срещнаха с известни личности – творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти като актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов – Джими, Антония Караиванова, Валентин Асенов – Хъкъла, фотографа Георги Великов – Чарли, обществениците Валя Минкова и Георги Панталеев, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, почетния гражданин на Плевен, писателя Пелин Пелинов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилянска, бизнесмена Станчо Тотов. Специален гост на плевенските младежи беше музикантът Васко Кръпката.

Историята на нацисткия режим и изключването по това време на автори, представители на т.нар. „упадъчно“ или „дегенеративно“ изкуство ще бъдат тема за разговор в дискусията този четвъртък. Младите хора бяха поканени да участват в конкурс за рисунка, фотография и фотоколаж, като създадат художествени творби под мотото „Моята представа за Европа“. Творбите на младите европейци вече са изложени в ХГ „Илия Бешков“.

Всичко чуто, преживяно и сътворено ще е фон и импулс за подиумната дискусия на тема „Диалог между поколенията – моята представа за Европа“, която ще се проведе този четвъртък, от 14:30 до 16:00 часа в голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен.

Специални гости ще бъдат някои от „героите“ на видеобиографиите. В събитието ще участва и представител на Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“.

Събитието ще завърши с награждаване на отличените в конкурса за рисунка и колаж.

Дейностите по проекта ще приключат през ноември тази година с международно изложение в Градския музей на Йена за 30-годишнината от падането на Берлинската стена. По време на дискусиите и дейностите се събират предложения и конкретни текстове за изявление, което накрая ще се връчи на членовете на новоизбрания Парламент на ЕС.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...