Начало / Образование / Дискусия за охраната на детските градини и училищата се проведе днес в Плевен

Дискусия за охраната на детските градини и училищата се проведе днес в Плевен

„Ако всеки един от вас се опитва сам да си реши проблемите, свързани с охраната и пропускателния режим в съответните детски градини и училища, нещата се получават частично. За да се справим изцяло и да гарантираме сигурността на децата ни, е нужно тези проблеми да бъдат ясно посочени, обобщени и да се търси начин за тяхното комплексно разрешаване“.
Това заяви на среща днес по проблемите на сигурността в детските градини и училищата на територията на община Плевен председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Дискусията се по инициатива на Регионалния инспекторат по образование. В нея участваха представители на детски градини и училища от общината, както и зам.-кметът по обществен ред и сигурност Тодор Еленков, Йонита Иванова – началник на отдел „Образование“, Диана Данова – общински съветник и председател на ПК по образование към местния парламент.

rio 1дискусия
Дискусията откри Албена Тотева – началник на РИО – Плевен, която заяви, че след поредица такива срещи  в цялата област ще бъде изведена най-добрата практика и тя ще бъде представена пред Министерството на образованието. С кратки презентация бяха посочени и конкретни модели за охрана на няколко училища на територията на град Плевен – НУ „Христо Ботев“, ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм и др. Оказа се, че масово учебните заведения разчитат за охрана на сградите си на видеонаблюдение и охранители, а пропускателният режим е регламентиран със заповед на директорите по места. Това обаче не е достатъчно, за да бъдат решени проблемите. В тази връзка бе поставен и въпросът за нуждата от допълнителни средства за охрана на училищата и един от коментираните варианти за това бе чрез делегираните от държавата бюджети да се предвидят допълнителни суми към издръжката на всеки ученик.
По време на дискусията бяха очертани и няколко основни проблема, свързани с охраната на учебните заведения. Това са вандалските прояви, бездомните кучета и агресията на външни посетители. Конкретно бе цитиран и проблем с изоставения басейн в района на ДФСГ „Интелект“, който от години притеснява както ръководството на училището, така и родители, и учениците. Мартин Митев припомни, че темата е била коментирана неведнъж в Общинския съвет и за решаването на въпроса е имало пречки, които не са на местно ниво. В случая този проблем е доста по-сериозен и ще търсим вариант за разрешаването му, допълни Митев. Той отбеляза, че в училищата има и други проблеми, свързани с техническата инфраструктура и за тяхното разрешаване може да помогне Общинският съвет и Община Плевен.
По отношение на бездомните кучета Мартин Митев посочи, че това е една от „любимите“ му теми и сподели, че въпросът е поставян често на вниманието му от страна на граждани. „Бездомните кучета не са проблем само за училищата. Това е повсеместен проблем. В тази връзка съм дал пред себе си едно обещание и то е като председател на Общински съвет – Плевен да направя всичко възможно проблемът с бездомните кучета в Плевен да бъде окончателно решен“, заяви Мартин Митев. Той посочи, че се радва на инициативата на РИО – Плевен за подобни срещи като днешната и пожела те да бъдат последвани и от конкретни действия за решаване на очертаните проблеми.

Прочетете също:

66 години отбеляза ПГХВТ „Луи Пастьор” – Плевен

С различни онлайн прояви днес, 3 декември,  ПГХВТ „Луи Пастьор”- Плевен, отбеляза 66 години от ...