Акценти
Начало / Общество / Деня на река Дунав отбелязаха в Байкал

Деня на река Дунав отбелязаха в Байкал

В село Байкал, община Долна Митрополия вчера беше отбелязан деня на река Дунав. Участници бяха деца от Школа по изобразително изкуство при НЧ “Неофит Рилски-1872”, гр. Тръстеник с ръководител Ани Малоселска и родители, както и децата от Еко клуб “Дунав” при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) в Байкал.

Гости на проявата бяха инж. Петър Димитров, директор на Басейнова дирекция Дунавски район, Плевен и кмета на село Байкал Георги Маринишев.

Празникът на реката се провежда традиционно под патронажа на кмета на община Долна Митрополия, г-жа Поля Цоновска и се организира от кметство с. Байкал, НЧ”Пробуда-1925” и ОЦИДЗИ.

При откриването на празника директорът на Басейнова дирекция Дунавски район Плевен акцентира върху екологичните проблеми на водите на река Дунав и мерките за опазването им. Музикален поздрав от китка народни песни представи Георги Дамянов от читалището в селото, ученик в Музикалното училище в Плевен  с ръководител Красимира Боянова.

Програмата включваше пленер по живопис “Вдъхновение от Дунав”. Участниците в него получиха подаръци – рисувателни материали от Басейнова дирекция. Директорът на ОЦИДЗИ Иво Джокин, представи мобилни приложения за добавена реалност “Водните кончета” във връзка с тазгодишното мото “Изследвай Дунав !”.

Всички участници получиха грамота “Приятел на Дунав” и рекламни еко торбички на Дунавската комисия. Празникът завърши с изложба от детските рисунки и “Сладко Дунавско парти”.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...