Начало / Любопитно / Деня на приятелството честваме днес

Деня на приятелството честваме днес

ден на приятелството

На 9 юни отбелязваме Международния ден на приятелството. Тай е  обявен от Общото събрание на ООН през 2010 г.  Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури, за изграждането на един мирен и по-добър свят.

Инициативата е начин младите хора по света, бъдещите държавни ръководители, учени, творци, да си подадат ръка и да загърбят всякакви различия за по-добро разбирателство между хората.

ПРИЯТЕЛИТЕ СЕ ПОЗНАВАТ В РАДОСТТА!

Млад мъж попитал един много богат човек в какво се крие тайната на успеха му. Как е успял да се превърне от бедно момче в преуспяващ бизнесмен? Отговорът на бизнесмена бил съвсем обикновен:

– Научих се правилно да избирам моите приятели. Чувал ли си израза „приятелите се познават в бедата”?

–  Да, чувал съм го, и аз се ръководя от това правило в моя живот – отвърнал съвсем честно младежът.

–  Забрави за това, в действителност това правило изобщо не е вярно.ПРИЯТЕЛИТЕ СЕ ПОЗНАВАТ В РАДОСТТА!

Младият мъж бил изненадан и объркан от думите на бизнесмена.

– Погледни – продължил бизнесмена – когато имаш проблем и се чувстваш зле, ти отиваш при твоите приятели и споделяш с тях, какво те тревожи. Тогава проблемът става общ. И двамата сте тъжни и търсите решение на проблема. Нали.

–  Да – отвърнал младият мъж – и моят приятел ми помага да решавам проблемите си.

–   Първият проблем, може и ще бъде решен, но всички бъдещи проблеми, определено не могат. Приятелят просто ще си седи и може би ще го е жал за теб.

–  Твърде хубаво е, приятелят ми да ме подкрепя – настоявал на своето младежът.

–  Това е ужасно, защото ти в края на краищата започваш да се самосъжаляваш вместо да си решаваш проблемите. На мен ми провървя – продължил богаташът- в живота си имах приятели, които не ме пощадиха и със сигурност не решаваха моите проблеми, но те се радваха на моите успехи. В действителност ако имаш проблеми реши ги самостоятелно, а след това иди при своите приятели. Да се радваш искрено на чуждия успех – ето на това трябва да се научим. Тук се крие истинското приятелство, което ми помогна да успея.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...