Начало / Образование / „Да бъдеш жив“ беше тема на инициативата „Нощ на идеите“ в Медицинския

„Да бъдеш жив“ беше тема на инициативата „Нощ на идеите“ в Медицинския

Тазгодишното издание на френската инициатива „Нощ на идеите“ на тема „Да бъдеш жив“ се проведе в Медицински университет – Плевен, в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен Ендоскопски център, едновременно със 186 града в 90 държави по света.

Директорът на Френския Институт в България г-н Клод Шасен откри събитието и приветства аудиторията от преподаватели, студенти и ученици от гимназиите на град Плевен. С темата „Как роботиката промени хирургията“ ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов разказа за развитието на хирургията, за ролята на роботиката в нея, за развитието на роботизираната хирургия в световен мащаб и в България, както и за бъдещето на медицината.

Другите аспекти на темата „Да бъдеш жив“ представиха философът Димитър Божков, деканът на Факултет „Обществено здраве“ проф. д-р Силвия Янкуловска с робоетиката и новите предизвикателства пред общественото здраве и зам.-деканът на Факултет „Медицина“ доц. д-р Добромир Димитров с ролята на неинвазивната ултразвукова хирургия чрез ХАЙФУ технологии при лечение на злокачествени заболявания. Модератор на събитието бе журналиста на БНР Ирина Недева.

В Нощта на идеите 2020 специалното участие взе проф. Жак Манян, професор по УНГ, специалист в областта на ендоскопската хирургия и образната диагностика, който се включи с телеконферентна връзка от Университетска болница – Марсилия, Франция. В края на събитието проф. д-р Славчо Томов направи специална демонстрация на 3D студиото за обучение на МУ-Плевен с излъчване на робот-асистирана операция, при която аудиторията се потопи триизмерно в човешката анатомия през очите на хирурга.

Гостите и участниците в Нощта на идеите се насладиха на музикална програма, поднесена от струнен квартет „Геомарчало“.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...