Начало / Култура / Георг Спартански: Обидно е когато хора, претендиращи да са носители на културата, правят демонстрации и се държат арогантно

Георг Спартански: Обидно е когато хора, претендиращи да са носители на културата, правят демонстрации и се държат арогантно

Леко обидно е когато с най-добро чувство даваш общински пари в подкрепа на една инициатива за провеждане на  един конкурс и след това хора, които претендират, че са носители на културата в този град, правят демонстрации, които нямат нищо общо с доброто възпитание. И тук съм абсолютно премерен в оценката. Това коментира кметът Георг Спартански по повод отказа на Лалка Павлова да приеме грамотата от Община Плевен, връчена й по повод годишните литературни награди, с които Дружеството на писателите в Плевен традиционно удостоява плевенски творци в навечерието на Деня на будителите.

Според Спартански има изкуствено създадено напрежение около името на наградата на Дружеството на писателите – дали да бъде Рена Попова или Александър Муратов. Някой воюва сам със себе си, коментира той.

 Той квалифицира като абсолютна арогантност изказването на Иван Стефанов, който отказа да приеме букета от Общината с думите да бъде върнат обратно на кмета.

„Щом кметът има доброто възпитание да уважи резултатите от един конкурс от жури, което не е назначавал, се очаква от другата страна да има елементарно възпитание и по един толерантен и културен начин да приемаме една протегната ръка. Но като виждам, че няма желание да се поеме протегнатата ръка, ще си я прибера. Казвам го най-отговорно”, заяви Спартански имайки предвид, че Общината няма да отпуска средства за годишните награди на Дружеството на писателите.

„Ако конкурсът е  достатъчно ценен и със стойност за местната общност, ще намери множество спомоществователи, с които по частен път ще се финансира този конкурс”, категоричен беше кметът.

Прочетете също:

Златен медал и много награди за арт школа „Колорит” от конкурс в Португалия

Творческият екип на арт школа „Колорит” – Катрин Илиева – 13г., Никола Ангелов – 14г. ...