Начало / Избори / Избори 2015 / Георг Спартански: Изборът в неделя ще е между Плевен на гражданите и този на политическия бандитизъм

Георг Спартански: Изборът в неделя ще е между Плевен на гражданите и този на политическия бандитизъм

„Дошло е време в Плевен да се избират не партии, дори не и личности. Гражданите на Плевен в неделя ще направят вододелен избор между Плевен на гражданите, на почтеността, с човешко лице и на Плевен на политическия бандитизъм, на политическите безскрупулни практики, които ни бяха демонстриран на първия тур. Ако съпротивителните сили на обществото са достатъчни, ако те гласуват масово и отхвърлят политическото инженерство, реализирано с нечистоплътни политически методи, Плевен има бъдеще. Ако гражданите сега не заявят ясно своя вот по отношение на прозрачността, публичността и практичността при управлението на общинските дела, след четири години ще е фатално късно. Политическият организъм в Плевен е тежко заразен с бацил, който оставя тежки и непоправими следи в него. Ако не се предприемат спешни мерки за радикално изчистване на смъртоносния политически вирус, Плевен няма да има сили да се вдигне на краката си след още 4 години подобно управление”, това заяви Георг Спартански по време на първата пресконференция след изборния ден. Избраният за балотаж кандидат-кмет на Плевен категорично подчерта, че за него няма леви, десни или центристи, а има драматичен избор за плевенчани, който те трябва да направят, за да си върне Плевен човешкото лице.

„Победата не може да бъде на всяка цена и няма такава, на която да се съглася да предам доверието на избирателите. Подчертавам, че в нечистоплътни политически сделки няма да влизам и няма да отварям политически пазар. Политическият морал следва да бъде защитен с ефективни и публични действия. Политически гешефти в името на властта няма да правя, защото един стол не може да бъде самоцелно никому”, подчерта кандидатът за кмет. Според него е спекулация, че води война с партия ГЕРБ и всички служители на Общината ще бъдат сменени, ако бъде избран за кмет. Политическа партия ГЕРБ има приблизително милион и половина членове и симпатизанти, като основната група от тези хора са достойни, обясни още Спартански. Той допълни, че неговата борба е срещу група от хора, които са узурпирали властта в Плевен и я ползват за частни и групови интереси, които нямат нищо общо с обществения интерес.

„Нито една политическа организация няма да има място на първия ред. Във всяка партия има професионалисти, достойни и честни хора, които да бъдат включени в управлението. Няма малки и големи партии”, категоричен бе Георг Спартански.

Кандидатът за кмет използва и възможността да благодари на всички плевенчани, които с личния си вот са подкрепили него и листата на МК „Плевен може – Плевен побеждава”. „Знаете, че съгласно решенията на ОИК, моята кандидатура получи 17 589 гласа, което е изключително високо доверие в мен и това, което предлагам на плевенчани. Листата ни получи почти 10 000 гласа, което също считаме за резултат, който е добър”, сподели кандидатът за кмет. Спартански сподели, че преди 40 дни листата е стартирала от 3-та позиция в градацията на общественото доверие спрямо проучванията, но благодарение на позитивната кампания, която са провели, крайният резултат на изборите е почти равен с този на ПП ГЕРБ за листата на съветници. Той допълни, че разликата на първия тур между него и кандидатурата на опонента му Димитър Стойков се изразява в 1115 гласа.

„Личната ми оценка за провеждането на изборите и за обстановката по време на изборния ден, е, че за пореден път констатирахме нечистоплътни практиктики, политическо инженерство, мръсно манипулиране с гласовете на най-бедните слоеве, концентрирани в ромските квартали. За съжаление това стана с прякото участие на представители на управляващата партия. Аз считам за недостойно, срамно, непочтено и незаконно прякото участие на народен представител от управляващата партия в изборния ден, с влизане в секциите по време на броенето на гласовете. Считам, че това, което се случи в избирателните секции на село Буковлук, Търнене и други места, не само, че не прави чест, ами е и директно престъпление спрямо избирателните права на гражданите”, заяви категорично Георг Спартански.

Той допълни, че за съжаление, подадените сигнали до ОИК и Прокуратурата не са имали последствия. Това от своя страна е породило твърде много въпроси, които не може да не бъдат зададени по мнение на кандидат-кмета, тъй като прекалено много случайности са се натрупали в изборния ден. Той не пропусна да повдигне и темата за пълното информационно затъмнение какво се случва с изборите в Плевен и всички други места, на които управляващата партия не е очаквала да победи. Според него това е некоректна кампания в полза на една партия и злоупотреба с властта, която имаш на централно ниво. „Аз лично считам, че е срамно и недостойно за страна, която е член на ЕС и то не от вчера, управляващата партия да си служи с такива прийоми”, заяви Спартански. Той отново посочи, че става дума за присъствието на народен представител по време на изборния ден в секциите.

Георг Спартански сподели още, че мисли вота на определени малцинствени представители за пазаруван, което е релефно видно от фактите, които личат в протоколите от гласуването. Той обясни това с разликата в гласовете, които са дошли от определени секции. За пример посочи секциите в Буковлък. При 124 преброени секции от 167, разликата между двамата кандидат-кметове на Плевен е била близо 2500 гласа. След отчитането на секциите в Буковлък и няколко други емблематични села, разликата се променя на 1115 гласа. В Буковлък своя вот за Спартански са дали 273-ма души, докато за Стойков това са направили 1294. „Можете сами да направите съпоставка кой с какви прийоми си е служил по време на кампанията. Не сме отговаряли на медийни спекулации и няма да го направим, нито пък ще отговаряме на политически провокации”, заяви категорично Спартански.

„Призовавам плевенчани да покажат категорично своята гражданска позиция по линия какво искат през следващите четири години. Вярвам в разума и желанието на плевенчани да живеят достойно. Вярвам, че на втория тур ще го направят още по-категорично и по-еднозначно, за да постигнем това, което сме обещали на плевенчани – да върнем Плевен на хората. Вярвам, че плевенчани ще демонстрират висока гражданска отговорност и ще дадат шанс на града ни да върне човешкото си лице”, сподели Спартански за предстоящия балотаж.

Той допълни, че властта не е бащиния на никого и тя не се дава като политическа зестра. „Не може да плашиш хората и да говориш от името на държавната власт. Не можеш да плашиш хората, че твоите началници ще спрат кранчето на Плевен, ако изберат мен за кмет”, заключи Спартански относно спекулациите, че ще бъдат спрени много средства за Плевен.

кандидатът за кмет на Плевен сподели още, че за предстоящия вот в неделя до този момент има неофициална подкрепа от представители на няколко от основните формации, участвали в първия тур. Това, обаче, трябва да го заявят публично те. „Радващо е, че предварителните разговори, които проведох в личен план, бяха в посока на това, че е време хората професионалисти в Плевен да се обединят за доброто на града, независимо от политическата си оцветеност и пристрастност”, завърши Спартански.

купуването и продаването

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...