Акценти
Начало / На фокус / Генералният директор на OIV Пау Рока потвърди: УХТ ще получи програмата Master of Science of Wine Management

Генералният директор на OIV Пау Рока потвърди: УХТ ще получи програмата Master of Science of Wine Management

Университетът по хранителни технологии в Пловдив има необходимата компетентност, експертиза и логистика за обучение и може да развие ключовата магистърска програма Master of Wine Management.

По този начин България става едва третата страна в света с университет, където ще се подготвят кадри на най-високо ниво по тази програма, след Калифорнийския Дейвис (САЩ) и Университета в Монпелие (Франция). Очаква се УХТ да получи право да привлича чуждестранни студенти и специализанти от Балканските страни, Източна Европа и Азия.

Това беше ясно изразено в позицията на генералния директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) г-н Пау Рока по време на онлайн среща на групата експерти, която сертифицира програмите за обучение под егидата на OIV. За тази онлайн конференция ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов получи персонална покана и право да представи възможностите на университета и предварителната подготовка, осъществена след визитата на г-н Рока в България. Пред водещи специалисти от цял свят ректорът на УХТ представи проекта на магистърска програма „Устойчиво управление на винопроизводството“, съобразен с многогодишния опит на OIV и досегашния опит на другите два университета.

Г-н Пау Рока подчерта, че при посещението си в България през февруари тази година е подписал с премиера Бойко Борисов Меморандум за сътрудничество. Една от целите на документа е да засили съвместната дейност между нашата страна и OIV в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга, да популяризира българските лозаро-винарски традиции. Предвижда се ускорен обмен на нови технологии, информация и обучение на професионалисти от сектора. В изявлението си по време на интернет срещата генералният директор на Международната организация по лозата и виното отбеляза също, че при посещението си в УХТ на 21 февруари 2020 г. лично се е убедил във възможностите на висшето училище, което разполага с необходимите условия, за да се включи успешно в програмите за обучение на OIV.

„Изключително щастлив съм, защото г-н Рока потвърди лично пред цялата конференция готовността на OIV да избере като партньор УХТ Пловдив, сподели проф. Моллов. – Това е сериозен успех и огромно предизвикателство за Университета, Пловдив и България. Образно казано, нас ни приеха в Шампионската лига и ние трябва да покажем, че сме достойни за нея. Искам да благодаря за персоналната подкрепа, която ни оказа г-н Рока със своята категорична позиция и публичното заявление днес пред експерти от цял свят. Това е и признание за международния престиж и високото ниво на науката в България“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...