Начало / Общество / ГД „Жандармерия“ има професионален празник днес

ГД „Жандармерия“ има професионален празник днес

26 юли е определен за професионален празник на служителите от Главна дирекция “Жандармерия” с  Решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 г.

На 26 юли  1881 година  Александър Батенберг издава указ за  Привременен устав за устройството на жандармерията. До септември 1944 година службата е разформирана и възстановявана три пъти.

От 1948-а до 1961 година службата съществува като „Вътрешни войски” – формирана по съветски модел. През 1985 година е създадена Национална служба „Вътрешни войски”, като нова структура за осигуряване на вътрешния ред. От 1997 година тя е преобразувана в Национална служба „Жандармерия”, като специализирана охранителна и оперативно-издирвателна служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността.

От 1 октомври 2004 г. службата е напълно професионализирана, а от 9 февруари 2006 г. със закон Националната служба „Жандармерия“ се преобразува в Главна дирекция „Жандармерия“ към Национална служба „Полиция“.

Прочетете също:

Общинският духов оркестър с концерт „Есенно ретро”

След дълго прекъсване на концертната дейност заради пандемията от коронавирус, Общинският духов оркестър на Плевен ...