Начало / Култура / В село Бръшляница фолклорът е мост към младото поколение

В село Бръшляница фолклорът е мост към младото поколение

В плевенското село Бръшляница обучават млади танцьори в магията на българския фолклор. Народно читалище „Просвета 1907“, с. Бръшляница и Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бръшляница работят по проект „Фолклорният танц, мост към младото поколение“, одобрен и финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“ (Сесия 2021 г.). Проектът цели да подпомогне талантливи деца между 6 и 12-годишна възраст да изучават елементи от българската фолклорна танцова култура.
В тази връзка от м. април т.г. активно функционира детска танцова група, ръководена от професионален художествен ръководител, който работи с децата 2 пъти седмично.

Наскоро – по повод Деня на народните будители – групата за първи път излезе от репетиционната зала и направи своята първа публична изява на открита сцена в селото. Групата, начело с художествения ръководител г-жа Галя Топчева, представи пред публика фолклорните елементи, изучавани по време на репетиции, представени в сглобен цялостен танц, подходящ за възрастта им. Учители, родители и присъстващи от селото с радост се насладиха на прогреса на учениците, които за първи път се докосват до фолклорната танцова култура.

С тази първа публична изява групата направи стъпка към приближаващата финална изява, която ще се състои на 30 ноември (сряда) от 09:30 ч. в ресторанта на ПК „Единство“, находящ се в центъра на селото. С тази изява проектът ще бъде финализиран. Цели се обаче репетиции да има и през новата 2023 година, когато децата ще продължат активно да работят, за да затвърдят и усъвършенстват наученото.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...