Акценти
Начало / Общество / В Плевен днес тържествено посрещат 36-тия  български контингент в Афганистан

В Плевен днес тържествено посрещат 36-тия  български контингент в Афганистан

В 11.30 часа днес на площад „Възраждане” ще се проведе тържествен ритуал по официалното посрещане  на 36-тия  контингент на Въоръжените сили  на Република България, взел участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан

Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев,  помощник – национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник – национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.

На тържествения ритуал ще присъстват Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, Заместник – командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов и Заместник-командирът на Сухопътните войски  бригаден генерал Валери Цолов.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...