Начало / Общество / В Пелишат възраждат стари ритуали за отбелязване на Благовещение

В Пелишат възраждат стари ритуали за отбелязване на Благовещение

Ентусиасти от село Пелишат представиха забравени ритуали за отбелазване на Благовещение. Те символично „вързаха” всички грижи и тегоби, всички неприятности и несгоди в червен възел, който ритуално връчиха на съхранение при кмета на селото. Всички заедно си пожелаха селото да бъде по-красиво, а хората по-спокойни и щастливи като общност.

За поредна година на тържеството по повод светлия християнски празник гост е народният представител Владислав Николов.   „Днес празнуваме надеждата за добро, за спасението и изкуплението. Усещането за единност и подкрепа е онова, което дава сили на всеки от нас. Затова нека си пожелаем да бъдем здрави, добронамерени и откровени един с друг и да си помагаме. Всеки от вас е преживял тежка житейска загуба, но в дни като днешния нека усети подкрепата на другите. В лицето на кмета Петър Йочев, общинските съветници и в мое лице, тя е гарантирана.”, каза народният представител пред събралите се жители на селото.

пелишат благовещение

Заедно с него на празника за Благовещение в Пелишат бяха общинският съветник Христослав Михайлов и областният председател на ЖЕНИ ГЕРБ Даниела Гонкова.

На този светъл християнски празник вече пета поредна година кметът на Пелишат – Петър Йочев, събира заедно всички близо 120 самотно живеещи възрастни хора в Пелишат, за да се повеселят и да спазят традициите.

пелишат благовещение

Прочетете също:

Вътрешният министър е провел работни срещи със служители от районни управления в областта

В рамките на работно посещение министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети районните полицейски управления ...