Акценти
Начало / Здравеопазване / В Ортопедията на УМБАЛ – Плевен изправиха на крака инвалидизиран британски гражданин

В Ортопедията на УМБАЛ – Плевен изправиха на крака инвалидизиран британски гражданин

Проф. д-р Вихър Ковачев и неговият екип от асистенти – д-р Емил Симеонов и д-р Манчо Ковачев, от  Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” са успели да изправят на крака инвалидизиран след тежка катастрофа британски гражданин, съобщиха от Университетската болница.

След трудна операция, продължила 5 часа, и последвало лечение, пациентът е добре. „Британецът ни бе изпратен в тежко състояние от друга болница, пострадал бе много сериозно в катастрофа. Състоянието му бе много сериозно, операцията – много рискова. Пациентът бе с раздробен таз, много тежка травма със засягане на предната колона и стена на таза. Той нямаше как да проходи вече без тази спешна операция. Макар и рискова, операцията има много добър краен ефект. Приложи се един от най-новите оперативни методи– до таза на пострадалия се стигна с  преден достъп(stoppa approach). Такава операция не е правена досега при нас.  До фрактурата на таза се достигна  през корема, което е свързано със значителни рискове поради близостта на много органи и магистрални съдове, но всичко приключи успешно. Фрактурата бе фиксирана с два импланта и бе възстановена анатомично”, разказаха лекарите. Те добавиха, че при този иновативен метод на интервенция опериращия лекар наистина работи в истинския малък таз на човека.

Лекарите разказаха и за друг скорошен интересен случай с британски гражданин, който е дошъл за планов прием след консултация в болница в друг град, и след преглед е предпочел да се оперира в плевенската университетска болница, където успешно му е сменена колянната става, която е била с тежка деформация. Лекарите са му поставили ревизионна колянна ендопротеза. През последните няколко години все повече чуждестранни граждани от съседните страни избират Клиниката по Ортопедия и Травматология в УМБАЛ-Плевен за лечение.

Прочетете също:

Силно корозирала мина откриха в района на жп гара Ясен

На 28 май 2020 година около 20:55 часа в полицията е получен сигнал, че в ...