Акценти
Начало / Култура / Възрожденска стая подредиха в читалище „Зора-1990“  в село Победа

Възрожденска стая подредиха в читалище „Зора-1990“  в село Победа

В деня на Свети Мина Чудотворец – покровител на семейството, в сградата на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа, отвориха „Възрожденска стая“.

Екипа на читалището от няколко години събира експонати за етнографска сбирка. Събраните от дарения предмети от бита на старите българи, читалищните работници подредиха експозицията. В нея посетителят може да стъпи по пъстри, ръчно изтъкани черги, да седне на меки китеници, да налее вода в менчето от чешма с три чучура, да открие какво къкри в „горящата камина“, да преде с хурка и вретено, да полюлее спящото бебе в цедилка, да запали газена лампа. В сбирката могат да се видят още различни пищимали, вълненици, ръчно бродирани ризи, 100-годишни народни носии, разноцветни шевици, кенарени кърпи и тъкани дантели. На видно място е поставена иконата на Богородица.

По този начин Читалището изпълнява своята мисия – да съхранява и популяризира народния бит и култура, коментира Димитринка Генова, секретар на читалището.

Тя се обръща с покана към всички, които желаят да усетят възрожденския дух, да посетят „Възрожденската стая“. „Призоваваме младите семейства с деца да се пременят в народни носии и да посетят този малък храм на духовността, където ще се запознаят с обичаите, традициите и предметите от бита от близкото минало, и ще си направят семейни снимки”, допълва още Генова.

След посещението, всяко семейство ще получи семеен портрет, който ще бъде специален подарък за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...