Начало / Любопитно / Водещата на „Тази сутрин“ Генка Шикерова черпи за рождения си ден

Водещата на „Тази сутрин“ Генка Шикерова черпи за рождения си ден

Генка Шикерова

Журналистката Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 в Панагюрище. От 1999 до 2000 работи в Канал 3, след това в Нова телевизия, а през 2001 г. става част от екипа на Новини и актуални предавания на bTV.

Тя е известна на зрителите с многобройните си репортажи, разследвания и филми, излъчени в bTV Новините, bTV Репортерите и bTV Документите. Шикерова е сред репортерите, които следят отблизо за нарушения при провеждането на избори в страната, а зрителите са свикнали да я виждат в епицентъра на горещи граждански събития, протести и извънредни ситуации.

До септември 2013 г. тя е и продуцент на предаванията „Тази събота” и „Тази неделя”. Автор е на филма „Бетонни градини” за bTV Документите, който предизвика силна обществена реакция през 2009 година. Филмът й донесе наградата на Омбудсмана за работата й в защита правата на гражданите, както и голямата награда на Фестивала на късометражното кино в Балчик – In the Palace.

През 2010 г. Генка Шикерова получава приза „Джеймс Баучър” за цялостен принос към повишаването на гражданската екологична култура. Същата година е наградена и за работата си в областта на достъпа до информация. Тя получи почетна грамота за търсенето на достъп до договор на МВР, свързан с изработването на новите документи за самоличност. Има и спечелено дело срещу кмета на Несебър за достъп до информация, с помощта на Програма „Достъп до информация”.

Генка е отличена и в класацията на 24 часа „Достойните българи” за 2010 г.

На медийния фестивал в Албена през юни 2007 г. Генка Шикерова получава приза за най-добър репортаж „Сделка с църквата“.

През 2006 г. Генка Шикерова е избрана от колегите си в нюзрума на bTV за „Репортер на годината”.

През 2004 г. печели наградата на Българската армия за филма си „Българите в Кербала”.

Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента защитава докторантура по разследваща журналистика в ЖФ на Софийския университет (втора година докторант).

За себе си казва, че не обича да стои на едно място, харесва и търси предизвикателствата във всичко. През 2007 г. се включва в екипа на риалити шоуто Survivor, а през 2010 участва в екстремното шоу Форт Бояр. През септември 2013 г. влиза в ново амплоа и става водещ на сутрешния блок на медията – „Тази сутрин“, като си партнира с колегата си Константин Караджов.

Владее отлично английски език. Майка е на една дъщеря.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...