Акценти
Начало / Култура / Васил Василев: Плевенският театър изпрати една много силна година

Васил Василев: Плевенският театър изпрати една много силна година

Изминалата 2017 година е най-силната за Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в сравнение с дългогодишен период назад. Това отчита директорът на театъра Васил Василев. Основание за това му дават цифрите – още в края на месец октомври театърът е преизпълнил плана си за приходи от представления и за брой зрители. „А в края на ноември имаме 274 представления. Докато за цялата 2016 година, която е най-силната досега, броят на представленията е 269”, изтъкна Василев.

Отминалата година е силна и заради отново наложената традиция, че в Плевен има куклен театър, че той не е умрял и че се прави  в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

„2017-та беше сложна година, защото направихме репертоарен театър. Това е много важно да се отбележи. Имаме месечен афиш, в който преобладават представленията на ДКТ „Иван  Радоев”. Средно месечно те са по 18. Репертоарният театър дава възможност за по-богат и разнообразен афиш. Нашият е направен подходящ за всеки един зрител – от детето до възрастния, от интелектуалеца ценител до младежа, който иска да гледа визуален театър, а също за тийнейджъра, който се влюбва в младата актриса, или за уморения от работа и от живота зрител, който идва и гледа спектакъл, в който си припява познати песни. Това е най-уникалното на репертоарния театър”, обясни Васил Василев.

Директорът на Плевенския театър отбеляза, че гостуването на държавни театри  прави още по-разнообразен афиша. „Тук не идват хора, за да печелят на гърба на плевенския зрител. Тука идват хора, които са професионалисти в това изкуство”, подчерта той.

Тази традиция ще бъде продължена и през 2018 г., когато ще бъде реализирана мащабна програма за гостувания. Още през този месец на плевенска сцена студенти от Нов български университет ще представят „Гераците”, а в края на  месеца Народният театър ще гостува със спектакъла „Аз плащам”. През месец март друга постановка на Народния театър ще бъде представена на плевенска сцена. Малък градски театър зад канала ще гостува с „Бел ами”, Младежки театър предстои също да дойде в Плевен.

В същото време Плевенският театър ще играе на софийските сцени. В Народния театър ще представи „Вишнева градина” и „Островът на робите”, а в Театър „София” – най-новото си заглавие от репертоара „Зън-зън злосторници”, чиято премиера ще е на 15 януари.

„Всичко това го правим, защото обичаме театъра и си вършим работата. А тя е не само да привлечем зрители, а да ги задържим, да ги научим какво наистина е театър, да ги провокираме в мисленето, да им създадем уют и удоволствието да гледат театър и да се потопят в едно живо изкуство. И успяхме от театър,  който преди време беше мерило за несъществуващ театър, да направим един, за който се говори. Театърът, който вече предизвиква”, със самочувствие обобщи Васил Василев, като не пропусна да благодари за подкрепата, която получават от плевенската общественост.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...