Акценти
Начало / Икономика / Варианти за обходен път на Плевен обсъдиха на среща в Областна администрация Плевен

Варианти за обходен път на Плевен обсъдиха на среща в Областна администрация Плевен

Вариантите за изграждане на обходен път на Плевен, който да отклони натоварения трафик от тежкотоварни автомобили извън  града, обсъдиха днес заинтересованите страни на работна среща в Областна администрация – Плевен. Срещата се проведе по инициатива на АПИ и областния управител Мирослав Петров и на нея присъстваха представители на Пътната агенция, Областно пътно управление, Областна администрация Плевен, Община Плевен, РИОСВ, Камарата на архитектите и БДДР.

Областният управител призова присъстващите към постигане на консенсусно решение, подчертавайки, че точно сега  е моментът за изграждането на обходен път на Плевен. „Ако не се възползваме от него, това ще бъде единствено  и само в ущърб на гражданите, тяхното качество на живот и общата бъдеща визия за развитието на Плевен”, каза Мирослав Петров.

 По думите на инж. Ася Чипева – директор на дирекция „Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури” в пътната агенция”  наличието на защитена територия с такива мащаби ограничава възможностите за изграждане на обходен път на града.  Още пред 2007 година агенцията е възложила проучвания за изграждане на обходен път на Плевен. „Тогава всички предложени и  рационални от технико-икономическа и експлоатационна гледна точка варианти преминават в една или друга степен през защитената територия на Кайлъка  и това е причината проектната разработка не е доведена до успешен край. Ето защо се спряхме на три възможни варианта, които изпратихме на РИОСВ и Община Плевен”, каза инж. Чипева.  Вариантите са достъпни на сайта на АПИ.

На днешната среща след експертно обсъждане на възможностите за постигане на съгласие се стигна до решението с писмо община Плевен да посочи своите изисквания към АПИ, за да бъде дадена зелена светлина на един от вариантите и да се стартират съответните процедури. Предстои следваща работна среща.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...