Акценти
Начало / Култура / Броени дни до крайния срок за записване в тазгодишния фестивал „Банатски вкусотии”

Броени дни до крайния срок за записване в тазгодишния фестивал „Банатски вкусотии”

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в традиционния фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, който ще се проведе за единадесети път в село Асеново, община Никопол. Заявките за участие ще се приемат до 24 юли, а фестивалът ще се проведе на 13 август, събота.

Фестивалът е създаден по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“ на платформа АГОРА и целта му е да запази, съхрани и популяризира традиционните храни и занаяти на банатските българи.  Негови организатори са Народно читалище „Петър Парчевич-1927” – село Асеново, Община Никопол и Кметство Асеново.

Фестивалът е с конкурсен характер. В него могат да участват всички читалища с автентичен фолклор и традиционни храни. Няма възрастови ограничения за участниците.

 Записвания  се приемат по пощата, по телефона и на електронната  поща на читалището –  [email protected], а формуляри са публикувани на страницата на читалището –  www.asenovopp1927.alle.bg  Редът на явяването се определя от организаторите след постъпване на заявките.

Фестивалът ще бъде открит в 9,00 часа на 13 август с празничен благослов.По-късно на площада пред читалището черпак над Юнашкият тиган на България ще завърти Ангел Ангелов, който за последните 4 години е нахранил повече от 200 000 души с вкусотии, приготвени в уникалния тиган.

Освен представяне на участниците и техните ястия ще има и много състезания, сред които и атрактивното „През сълзи към победа“, участниците в което ще се състезават в бързо рязане на лук.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...