Начало / Общество / Борисов депозира официално оставката на правителството

Борисов депозира официално оставката на правителството

Министър-председателят Бойко Борисов депозира днес в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство на Република България. Новината потвърдиха от пресцентъра на МС. Кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната, се казва още в прессъобщението.

Оставката на правителството ще бъде гласувана на заседание на Народното събрание в четвъртък, 21 февруари.

Какво следва от официалното депозиране на оставката на целия кабинет разяснява vesti.bg.

Според Конституцията на Република България една от възможностите да бъдат прекратени правомощията на Министерския съвет е оставка на целия кабинет или на министър-председателя. Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Министерският съвет подава оставка пред Народното събрание и изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Президентът на Републиката след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидата

Ако проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори за Народно събрание в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

При неуспех на тази процедура държавният глава трябва да назначи служебен кабинет. Това може да означава, че до предсрочни или до редовните парламентарни избори, функциите на служебно правителство ще трябва да изпълнява кабинетът Борисов – със силно ограничени права.

При насрочване на предсрочни парламентарни избори вицепремиер от служебното правителство, каквото и да е то, отговаря за подготовката на вота.

В тази обстановка не е ясно дали проблем може да създаде приетият още изцяло от парламента, но още непубликуван в „Държавен вестник“ Изборен кодекс.

Прочетете също:

В Плевен палят празничните светлини на 1 декември

С приказния детски спектакъл „Елхичке, засияй над земята, огрей със звездата” ще бъдат запалени празничните ...