Акценти
Начало / Общество / Близо 250 млн. лева подпомагане ще получат българските фермери до края на годината

Близо 250 млн. лева подпомагане ще получат българските фермери до края на годината

Българските фермери ще получат близо 250 млн. лева подпомагане до края на годината, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Това бе обявено от министърът на земеделието и храните Десислава Танева на провелия се във Велико Търново Консултативен съвет по животновъдство вчера. Тези средства са национални и европейски пари, като в тях е включена и националната помощ de minimis, която беше изплатена на млечния сектор. „В първата възможна седмица за плащане, която стартира на 16 октомври, ще изплатим максимално разрешения аванс на всяка схема по обвързано плащане, а именно 70 %. Или фермерите ще получат, само през тази седмица, 113 млн. лв. От там насетне през декември ще бъдат платени остатъка от тези 30 % ставка на глава животно, така както регламентът и решението на Комисията за подкрепа в млечния сектор, ни позволява”, обясни още министър Танева. По време на Съвета стана ясно още, че Областните дирекции „Земеделие” ще провеждат месечни консултативни съвети. По този начин локалните проблеми могат да се решават на ниво област.
Министър Танева посочи, че през 2014 г. средствата, които са били предназначени за сектор „Животновъдство” са били 164 млн. лв., докато за 2015 г. парите, които ще бъдат разпределени между животновъдите нарастват на 210 млн. лева. Заместник-министър Васил Грудев уточни, че нарастването на средствата се дължи на увеличаването на европейското финансиране, при намаляващи средства от държавния бюджет.
Пред членовете на Консултативния съвет заместник-министърът представи и индикативните ставки по отделните схеми за обвързана подкрепа на глава животно – за млечни крави – 253,60 лв., за кравите под селекционен контрол – 257,63 лв., за месодайни крави 250,29 лв., за овце-майки и кози-майки – 88,80 лв., за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол над 50 глави в стопанство – 67,87 лв., а за биволи – 499.36 лева. Министър Танева допълни още, че националната преходна помощ за овце-майки и кози-майки (1 055 000 глави) ще бъде изплатена на сто процента през октомври, като там индикативната ставка е 39 лв. на глава животно. Плащанията за говеда и биволи са съответно 192 лв. и 336 лв. на глава животно.

Прочетете също:

Последните щрихи, статив и палитра на акад. Светлин Русев остават завинаги в родния му Плевен

Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев – щрихи върху каменна композиция, представляваща своеобразен параклис, ...