Акценти
Начало / Образование / Близо 200 деца от плевенски училища се обучават по Роботика

Близо 200 деца от плевенски училища се обучават по Роботика

Близо 200 деца от четири плевенски училища: ОУ „Васил Левски“ – 4 групи, ОУ „Единство“ – 2 групи, ОУ „Йордан Йовков“ – 2 групи и ОУ „Д-р Петър Берон“ – 1 група, се обучават в единствения в Плевен Клуб по роботика. Средствата за обучението им са осигурени благодарение на Националната програма за финансиране на занимания по интереси към МОН, тематично направление „Дигитална креативност“.

Децата са от първи до четвърти  клас, като по време на занятията, които се провеждат по един път седмично, конструират и програмират LEGO роботи. Тези комплекти са най-интуитивните и подходящи за ученици на тази възраст. LEGO роботиката е интересна, практична и много близка до децата, тъй като приемат процеса на учене като една игра. Насърчава креативността на учениците, развива пространственото им мислене и ги въвежда в света на роботиката и програмирането по интересен начин.

Какво представлява Роботиката, която децата изучават

ЛЕГО роботиката е интересна и увлекателна за децата. Чрез нея лесно и достъпно се усвояват знания по физика, математика, информатика и информационни технологии. Чрез ЛЕГО роботите се провокира мисленето и способността на учениците да решават казуси и интерпретации на проблеми от различни тематики.

Голяма част от знанията учениците усвояват под формата на игра. Играейки, детето натрупва субективен опит чрез изпробване, строене и изразяване на различни стратегии. Играта провокира включване в личностнозначими форми на активност, създава мотивиран интерес към познание, стимулира желанието за учене и осигурява радост и удовлетворение от самостоятелно постигнат резултат. Поради тази причина повечето занимания с ученици са под формата на игри.

С роботите успяват да си обяснят как технически функционира заобиклаящия ги свят, а усъвършенстването на умения, като работа в екип и решаване на проблеми, им дава увереност и ценен опит в бъдеще. Целта на комплекса от занятия е, заедно с усвояването на принципите на Лего роботиката, да се запази и развие по един успешен начин детската любознателност и любопитство, и същевременно забавлявайки се, учениците да започнат систематично да изграждат ключови за успешното им представяне в училище и в живота навици и умения. Не на последно място стои и бъдещето ориентиране на децата в съвремените професии. До голяма степен заниманията по роботика допринасят за пътя на развитие в съвремието ни.

Заниманията ще приключат с организирането на междуучилищно състезание по Роботика през месец май 2020 г.

През лятото на 2020 г. RoboticsLab Pleven Academy ще организира за втори път и Приключенски експедиционен роболагер в непосредствена близост до Природен парк „Персин“, където децата изпълняват робо мисии, принтират с 3D принтер, търсят съкровища, изучават природните забележителности на района и се забавляват по невероятен начин.

RoboticsLab – Pleven, е първият клуб по роботика в град Плевен, който в момента разполага с едни от най – модерните и приложими, роботи използвани от всички клубове по Роботика в България и Европа, а именно – LEGO MINDSTORMS EV 3. Клубът се намира в гр. Плевен, ул. „Гренадирска“ №4 ет. 3

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...