Акценти
Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи за глаукома в очен център „Окулус“

Безплатни прегледи за глаукома в очен център „Окулус“

По повод Световната седмица за борба с глаукомата – 12-18 март, в очен център „Окулус” ще предоставят възможност за безплатни прегледи на пациенти без установена глаукома. Прегледите ще се извършват в дните от 10 до 17 март.  Скринингът ще се извършва от д-р Весела Иванчева, д.м., д-р Велизар Тодоров и д-р Мая Мичева и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника. Тя се намира на ул. „Патриарх Евтимий“ №5. Необходимо е предварително да запишете час на тел. 064837711, 0878358175.

Прегледът включва измерване на вътреочно налягане (с безконтактен тонометър); определяне на зрителна острота (без корекция); оглед на очно дъно на тясна зеница.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта „тихият крадец на зрение“, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. От изключително значение е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Прочетете също:

Безплатни представления на „Разпитът” в град Левски  с Веселин Плачков и Христо Мутафчиев

По повод Деня на независимостта и 180 години от рождението на Васил Левски на 24 ...