Акценти
Начало / Общество / Бедстващи след градушката щъркели са спасили експерти от РИОСВ

Бедстващи след градушката щъркели са спасили експерти от РИОСВ

Сигнали за бедстващи щъркели след силната буря и падналата градушка са постъпили в Регионална инспекция по околната среда и водите в Плевен. Открита са две птици в безпомощно състояние с наранявания на крилата в с. Чомаковци, община Червен бряг и в с. Вълчитрън, община Пордим.

Експертите на РИОСВ – Плевен са изпратили щъркелите за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние сигнали се подават на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064/806 951 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.

Белият щъркел /Ciconia ciconia/ е защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. За защитените видове от Приложение №3 се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри. Лице, намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние е длъжно да уведоми за това най-близките РИОСВ или поделение на Изпълнителната агенция по горите, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

 

Прочетете също:

Силно корозирала мина откриха в района на жп гара Ясен

На 28 май 2020 година около 20:55 часа в полицията е получен сигнал, че в ...