Акценти
Начало / Общество / Доц. д-р Атанас Семов: Европа не може да се справи с родния феномен „смисъл на властта да е злоупотребата с нея“

Доц. д-р Атанас Семов: Европа не може да се справи с родния феномен „смисъл на властта да е злоупотребата с нея“

SAM_6402-доц. Атанас Семов„Европейската комисия и по-общо ЕС изобщо не разбират какво представляват Балканите, поради което нямат и инструментариум за въздействие на държави като нас. Не могат да се справят с този наш властови феномен – злоупотребата с власт да бъде смисъл на властта. На запад има корупция, но тя е съпътстващо явление с различни размери.“ Това бе само едно от обясненията, които даде в Плевен доц. д-р Атанас Семов, преподавател по европейско право в СУ и син на известния писател и народопсихолог Марко Семов на въпрос за продължаващия мониторинг от ЕС върху съдебната система на България.

Част от ситуацията Атанас Семов обясни изцяло народопсихологически. Ние сме най-южния източен народ на Европа, отбеляза той. В Европа колкото по-на изток отиваш, толкова по-малко се уважава властта, колкото по-на юг отиваш, толкова по-малко се уважава чуждата собственост. Към това той добави лишеността ни от религиозност, т.е. страх от бога. Отбеляза и факта, че много време тук властта е била враждебна и идеята за идентичност е била свързана със съпротива срещу всяка власт. Всичко това формира нагласа, която се изразява с поговорката „Законът е врата в полето“. Това е най-големият проблем според Атанас Семов, но манталитетът най-трудно се променя, отбеляза той.

Друг недъг според него е конституцията, която не предвижда почти никакъв контрол между властите. В същото време в нея има механизми за пряка политическа намеса в работата на съдебната власт, напр. избирането на част от състава на Висшия съдебен съвет.

Според доц. Семов през годините се създаде представа за наличие на корупция навсякъде и във всичко в България. „Далеч не е вярно, че всички са корумпирани, вкл. цялата съдебна система, но е повече от вярно, че логиката на прехода предполагаше усилията за борба с корупцията, в съдебната система в частност, да са само фиктивни. Логиката на грабежа изискваше слаба или подложена на съмнения съдебна система. Удобно е тя да бъде вечния необходим грешник“, смята Атанас Семов.

Прочетете също:

С юбилейна вечер Плевен чества 80-годишнината на Георги Константинов

С юбилейна вечер Плевен ще отбележи 80-годишнината на писателя и поет Георги Константинов. Творческата среща ...