Акценти
Начало / Общество / РИОСВ най-прозрачната плевенска институция в интернет

РИОСВ най-прозрачната плевенска институция в интернет

интернет

Осемте държавни институции и 11-те общини в Плевенска област, които са включени в традиционното проучване на фондация “Програма достъп до информация” (ПДИ) Граждански одит на активната прозрачност, който се извършва чрез оценяване на интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт, показват прогрес. Това информира Иванка Ватева, координатор на ПДИ за Плевен. Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2006 г.  насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Фокус на проучването за 2014-а, проведено между 3 февруари и 3 март, е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета.

Петима от плевенските участници са в първата стотица, което е отличен резултат при проучени общо 535 страници, коментира Иванка Ватева. С най-добро класиране – на 11-о място, е Регионалната инспекция по околната среда и водите, получила 51.1 от максимално възможните 69.4 точки. На 28 място е Басейнова дирекция Дунавски район с център Плевен, с 47.6 точки, следва Община Никопол – 34-а, с 47.1 точки, Община Плевен е 42-а, с 45.5 точки, а Община Долна Митрополия – 80-а, с 41.5 точки.

С изключение на Община Искър и Община Левски всички останали държавни и местни институции в областта подобряват резултата си спрямо 2013 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...