Акценти
Начало / Общество / Басейнова дирекция – Плевен сред номинираните за годишните награди на ПДИ

Басейнова дирекция – Плевен сред номинираните за годишните награди на ПДИ

награди ПДИ

За единадесети път Програма „Достъп  до информация” (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Тази година номинираните са 39 в шест категории – четири позитивни награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Басейнова дирекция – Плевен, заедно с Контролно-техническа инспекция, Служебното правителство, Община Козлодуй и читалище „Баръш” са номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”.

Номинирани за анти-награда „Катинар” са Министерски съвет, главен прокурор на Република България, Национална агенция за приходите (НАП) и Община Търговище. За анти-наградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават кметът на Община Ловеч, кметът на Столична община, Министерство на труда и социалната политика, председателят на Общински съвет – Ловеч, Министерство на вътрешните работи, Община Варна – район Приморски, Община Варна – общинска полиция, Варненска окръжна прокуратура и Административен съд – Варна.

Целта на ежегодните награди на ПДИ е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, а също да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, припомниха от ПДИ. Друга важна цел е да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Церемонията по аграждаването на победителите ще се състои на 28 септември в София.

 В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...