Начало / Крими / Подходяща сграда ще се търси за Районния съд в Червен бряг

Подходяща сграда ще се търси за Районния съд в Червен бряг

Общинският съвет в Червен бряг даде мандат на кмета инж. Данаил Вълов да преговаря с Министерството на правосъдието и с Висшия съдебен съвет за предоставяне на подходяща сграда за Районния съд в града. Предложението е по повод спешното искане на председателя на Районен съд – Червен бряг Виолета Николова за извънредно свикване на Общинския съвет, на което да бъде обсъден въпросът за сградния фонд на съда. Николова настоява да се намери подходяща сграда  в центъра на града, за да се запази съществуването на съда, предвид реорганизацията на районните съдилища.

„Червен бряг има големи предимства да запази съда си, защото се намира в центъра на общината и отговаря на критерия районният съд да се достига за 60 минути с обществен транспорт. Колегите обаче работят под санитарния минимум“, призова Николова и поиска да се прецени внимателно кое е по-удачно – дали се строи наново, или да се ремонтира съществуваща сграда. В момента в Районен съд – Червен бряг работят четирима съдии, като следващата година един от тях ще се пенсионира. По натовареност на магистратите с дела на месец той е втори в областта след Окръжния съд в Плевен.

Сградата, в която се помещава Районният съд в Червен бряг, е съсобственост на Министерството на правосъдието и на общината. Построена  е през 1936 г. за жилищни нужди и няма възможност за преустрояване и разширяване.По време на публичното обсъждане на бюджета за 2016 г. на 30 ноември кметът Данаил Вълов заяви, че според него най-подходящото място за съдебна палата на общината е сградата на бившия ГУМ.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...