Начало / Общество / Промени в закона оставят в миналото остъклените тераси и санирането на парче

Промени в закона оставят в миналото остъклените тераси и санирането на парче

Поправки в Закона за етажната собственост предвиждат остъкляването на балконите и санирането на отделни апартаменти да останат в миналото. Според записаното в предложението, собствениците не извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата. Освен това, те не извършват ремонтни дейности в своя самостоятелен обект или част от него, които да водят до влошаване на проектните нива на характеристиките на променени/заменени първоначално вложени строителни продукти, и/или дейности, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата. Тези и още няколко изменения и допълнения в закона са публикувани на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обществено обсъждане до 23 юни. В закона не се казва нищо за вече остъклените тераси, което означава, че на този етап те няма да бъдат премахвани.
Ако Парламентът гласува новите текстове в този вид, ще има възможност да се назначават и професионални фирми, които да управляват етажната собственост. Досега правомощията на управителя на етажната собственост можеха да се възлагат само на физическо лице, което не живее в блока. С така направените промени ще може да се възлагат и на юридическо лице.
Друг момент е свързан с поставянето на рекламни или други съоръжения по блока. Промяната предвижда решенията за поставянето им да се вземат с мнозинство от 50% от собствениците на идеални части в сградата, а не с минимум 67%, както беше досега. Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.
Създава се и нов член, свързан с осигуряването на достъп.Той гласи, че „при прието решение от общото събрание на собствениците и/или на сдружението на собствениците за извършване на дейности по чл. 6, ал. 1, т. 12 и отказ за осигуряване на достъп от страна на собственик до притежавания от него самостоятелен обект, кметът на общината или района, или оправомощено от него лице извършва проверка и издава заповед, с която задължава собственика да осигури необходимия достъп. Заповедта се съобщава на собственика и на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост“.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...