Начало / Общество / До края на януари изплащат втория транш на помощите за отопление

До края на януари изплащат втория транш на помощите за отопление

 

SAM_1675-300x224-дърва11 302 са домакинствата в област Плевен, за които има издадени заповеди от Регионалната дирекция „Социално подпомагане” – Плевен, за отпускане на целеви помощи за отопление. Най-голям е броят на получаващите пари за закупуване на твърдо гориво – 9 745, а 707  са одобрените молби за доставка в натура на твърдо гориво, научихме от Диана Йончева, вр.и.д. директор на РД „Социално подпомагане” – Плевен.

Помощ за отопление с ток тази година получават 575 семейства в областта, а 266 – за плащане на парното. Помощи за отопление с природен газ са поискали и получават само 9 семейства.

Най-голям е броят на семействата от община Плевен, които получават помощи за отопление – общо 2 584. В община Червен бряг от това право се възползват 1 991 семейства, като 1 955 получават средства за закупуване на твърдо гориво. В община Гулянци помощ получават 1 227 семейства и всичките са пожелали да получават пари за закупуване на дърва за огрев.

Имащите право на целеви помощи за отопление с електроенергия, твърдо гориво или природен газ вече са получили първия транш от полагащите им се средства. До края на януари ще бъде изплатен и вторият транш, който е за месеците януари, февруари и март. Помощите за отопление с парно се отпускат всеки месец.

До този момент има санкционирани само 2  лица за установени злоупотреби с отпусканите помощи за отопление. Двамата санкционирани са от община Червен бряг.

Ще припомним, че молби декларации за отпускане на целева помощ за отопление се приемаха до 31 октомври 2014 г. До този срок в РД „Социално подпоматане” – Плевен са подадени 13 615 молби, като по 2 313 от тях са издадени заповеди за отказ, тъй като семействата не отговарят на условията за отпускане на такава целева помощ. Най-честата причина за отказ е превишаване на минималния доход на член от семейството.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...