Акценти
Начало / Общество / Тази седмица решават окончателно ще отложат ли цифровизацията

Тази седмица решават окончателно ще отложат ли цифровизацията

Тъкмо тръгна раздаването на ваучери за безплатни декодери за приемане на цифровата ефирна телевизия и от Министерството на транспорта дойде сигналът, че цифровизацията май ще се отложи с някой и друг месец. Окончателното решение все още не е взето, но се очаква това да се случи през седмицата, написаха в Мediapool, позовавайки се на източник от транспортното министерство.

Според предварителната информация аналоговият сигнал трябваше да бъде изключен окончателно на 1 септември. Което означава, че тези, които нямат телевизори с опция за приемане на цифров сигнал или не са се снабдили с декодер, няма да могат да гледат ефирна телевизия. И тъй като в по-голямата част на страната все още не са избрани доставчиците за декодери на социално слабите, от министерството обмислят да отложат спирането на аналоговия сигнал.

Най-оптимистичният вариант, предложен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предвижда сигналът да се спре окончателно на 1 декември. Заради риск да има неразбрали, е предложен и вариант за поетапно изключване на аналоговия сигнал до 1 март догодина, пишат още в Mediapool.

Друга причина да се отложи окончателното спиране на цифровия сигнал е  делото на Европейската комисия срещу България заради ограничаването на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър – т.нар. мултиплекси.
Ще бъде ли внесено  делото за мултиплексите за разглеждане от европейския съд през есента, все още не е ясно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...