Акценти
Начало / Общество / Без официални покани за Десети декември

Без официални покани за Десети декември

Не съм изпращал покани на представители на държавната власт и дипломати, защото в ситуация на война недалеч от страната ни не искам този ден на признателност и почит да стане повод за политически спекулации. Но всички, които имат желание да уважат паметта на загиналите и ритуала за отбелязване годишнината от Освобождението на Плевен, са добре дошли. Това заяви пред журналисти кметът Георг Спартански по повод предстоящото отбелязване на годишнината от Освобождението на Плевен.

По традиция Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, ще бъде отбелязан с тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от храмовете в града. Слово  по повод 145 години от историческия 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. Ритуалът е с начало 11.00 часа. В 12.30 в залата на ДКТ „Иван Радоев” ще се състои тържествен концерт на Плевенската филхармония и Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Деян Павлов.

По случай 145 години от Освобождението на Плевен и 45 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ от Регионалния военноисторически музей организират няколко инициативи. На 8 декември от 13.30 часа в Панорамата ще започне празнична презентация по повод 45 години от построяването й, а в 16.00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема. На следващия ден, 9 декември, от 14.30 часа ще бъде представен том 4 от „Сборник Военноисторически музеи“, а в 16.00 часа е изложбата „Руско-турската война 1877 – 1878 г. в литографии и ксилографии“.

На годишнината от Освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба „ПЛЕВЕН ФИЛА 2022”, която ще отвори врати на 9 декември в 11.00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...