Акценти
Начало / Общество / Плевен отдаде почит към загиналите за освобождението му

Плевен отдаде почит към загиналите за освобождението му

Всяка година на 10 декември признателните плевенчани отдават почит и свеждат глави в знак на признателност към хилядите загинали за освобождението на нашия град. Дори и без официален ритуал, който не беше организиран заради усложнената епидемична обстановка, жители и гости на града и на този 10 декември засвидетелстваха своята признателност към героите от Плевенската епопея.

„Днешният ден е празничен, независимо, че се намираме в пандемия. Независимо, че няма  официални церемонии, ние отдаваме почит на всички знайни и незнайни герои, дали живота си, за да ни има  нас. Празникът е предимно в сърцето. Не се изразява само в официалните церемонии, а по-скоро е в сърцето и главата на тези, които знаят и които помнят. Плевен ще го има и в бъдеще, ще я има и паметта към героите, дали живота си за освобождението на България“, каза кметът Георг Спартански минути след като положи цветя пред Вечния огън на параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

Той подчерта, че датата 10 декември 1877 г. е дала отпечатък върху историята не само на Плевен и на България, а на цяла Югоизточна Европа и плевенчани са горди, че живеят в град, който е дал толкова значима дата на българската история. Кметът Спартански пожела да има здраве, да има сговор, да има общи усилия, за да вървим по общия ни път.

Заедно с плевенския кмет точно в 12 часа венци и цветя  пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ положиха представители на държавната и местна власт – народни представители от 15-и Плевенски многомандатен район, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общински съветници, представители на дипломатически мисии на страни участнички в Руско-турската война, на политически сили и организации, признателни граждани.

По различно време през целия ден признателни граждани и институции също засвидетелстват днес своята почит.

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”. Кървавите събития тогава приковават вниманието на цялата европейска общественост. Историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...