Акценти
Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: Медицинските университети са изправени пред сложни външни и вътрешни фактори

Проф. Славчо Томов: Медицинските университети са изправени пред сложни външни и вътрешни фактори

Висшите училища в страната и в частност медицинските университети през последните години оцеляват при сложни външни и вътрешни влияния.  Това каза днес ректорът на Медицински университет – Плевен, проф. Славчо Томов на пресконферения по повод  започналата кандидатстудентска кампания във висшето училище.

Той посочи, че през последните няколко години всички медицински университети в България, които стоят стабилно на картата на висшите училища в страната и набират студенти от чужбина, се намират в условия на сериозна конкуренция на подобни висши училища в страни, близки до България и в Източноевропейските страни. Борбата ни да привлечем повече, но и по-качествени студенти от чужбина е доста сериозна, подчерта проф. Томов.

„Директно негативно отражение оказва и излизането на Великобритания от Европейския съюз, което доведе до спад на кандидат-студентите от  там не само в България, но и в другите Източноевропейски страни. Това ни кара да търсим разумни алтернативи”, обясни ректорът  и посочи, че тази година най-голям е броят на приети чуждестранни студенти от Италия.

Вътрешни фактори също влияят върху развитието на висшето образование в страната. Промените в Наредбата за прием на студенти са довели до намаляване на приема на медицински сестри в Медицинския университет в Плевен. „Това се случва точно след срещата на министъра на образованието и министъра на здравеопазването с ректорите на медицинските университети, на която беше апелирано да има по-голям прием на медицински сестри, акушерки и парамедици.  Явно става въпрос за недоглеждане и след разговори с министъра стана  ясно, че ще има корекции във формулата за следващата учебна година. За предстоящия прием на кандидат-студенти, с решение на министъра на здравеопазването, Медицински университет – Плевен ще има увеличен прием на студенти за специалността медицински сестри”, поясни проф. Томов.

По думите му, допълнителни неизвестни внася и подготвяната от образователното министерство наредба за средното образование. Тя предвижда то да бъде разделено на две степени и засега все още не е ясно след коя от двете ще може да се кандидатства във висше училище. Към всичко това се прибавя и задълбочаващата се демографска криза.

„В такива условия ние трябва да оцеляваме. Всичко това приемаме като факт и се опитваме да задържаме интереса към висшето училище, а също да приемаме мерки, за да засилим интереса към бакалавърските програми”, подчерта проф. Славчо Томов.

За новата учебна година Медицински университет – Плевен разкрива нова бакалавърска специалност „Социални дейности в здравеопазването” и  две магистратури – „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Рехабилитатор”.

Общо във всичките 14 специалности на Медицинския университет  за новата учебна година ще бъдат приети 480 студенти държавна поръчка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...