Начало / Общество / Горещи страсти нажежиха атмосферата на сесията

Горещи страсти нажежиха атмосферата на сесията

Със станалото вече традиционно закъснение от половин час започна днес заседанието на Общински съвет Плевен. А от предварително оповестените 44 точки нито една не предполагаше сблъсък на думи. След проверката на кворума в началото се оказа, че две от точките се оттеглят от вносителите, но пък имаше и множество внесени нови, така че точките станаха накрая 54.

Още на пета точка – предложение за утвърждаване на програми за развитие на търговските дружества с общинско участие за 2013 год., атмосферата започна да се нажежава, след като беше решено предложенията да не се приемат накуп, а за всяко дружество отделно. Пропускане на обсъждането и преминаване към директно гласуване стана повод залата да заприлича на кошер. Георг Спартански от БНД – Обединена десница предложи да бъдат изслушани лично управителите на 8-те дружества с общинско участие, които да обяснят и очакванията за развитието на фирмите през тази година. След гласуване предложението беше отхвърлено, което доведе и до декларация от БНД, че няма да участват в обсъждането и напускат залата. Причините за това са, че: „Управляващите от партия ГЕРБ не желаят допускане на въпроси към назначените от тях управители, не дават възможност на обществеността да бъде информирана за състоянието на общинските фирми, техните планове за бъдещето и перспективи на тяхното развитие, а тези фирми са създадени с парите на данъкоплатците, живеещи в община Плевен. Тази арогантна, непрозрачна и авторитарна антидемократична политика от позицията на силата, демонстрирана ярко, безогледно и безпардонно от партия ГЕРБ, вече катастрофира тотално на национално ниво. Убедени сме, че такава политика няма бъдеще и ще катастрофира в най-скоро време и в община Плевен”.

При обсъждането на следващата точка за освобождаване от длъжност на управителя на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина Плевен д-р Нина Червенкова стана ясно, че тя самата е подала молба, че иска да бъде освободена. По предложение на кмета беше решено нейното място временно да бъде заето от д-р Маруся Величкова, която работи в центъра, до избирането на нов управител на дружеството. От името на завърналите се в залата съветници от десницата думата взе отново Георг Спартански и обясни на микрофона, че според информацията, която има, оттеглянето на д-р Червенкова е продиктувано от невъзможните условия за работа. Според него, тя е „унизително принудена да напусне чрез елементарния похват чрез намаляване на заплатата. Никой нормален човек не би се съгласил на такова унизително отношение към него от страна на управляващите и управител на общинско дружество да получава минималния размер на заплатата от 310 лв”. Последва изказване и за управленския потенциал на управляващите, което доведе до нова декларация – този път зад микрофона застана Владислав Николов от ГЕРБ.

От името на групата в местния парламент той заяви: „Съветниците от ПП ГЕРБ изказваме остро възмущение от некоректното поведение на колегата Спартански и изразяваме острото си възмущение от манипулативния тон, който той държи и с който се опитва да убеждава плевенчани в неща, които не са се случили в тази зала. Групата съветници на БНД излязоха от залата при предишната точка и не искаха да има дебат. Но той прекалява с всякакви политически инсинуации и по всяка точка се опитва да прави внушения. Г-н Спартански, не коментирайте неща, на които сте били само зрител и никога няма да бъдете участник, защото нямате право – нито морално, нито каквото и да било, за да правите такива констатации”.

При последвалите отговори, реплики, дуплики в един момент се оказа, че почти всички съветници си разменят коментари – кой седнал, кой прав, с различна интонация и сила на гласа. Така че задачата на председателя на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов да въведе ред се оказа доста тежка, при това не еднократна.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...