Акценти
Начало / Общество / Кметът на Плевен и председателят на БАН подписаха споразумение за сътрудничество

Кметът на Плевен и председателят на БАН подписаха споразумение за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество между Българска академия на науките и Община Плевен подписаха днес Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Тържественият акт стана в присъствието на Ректора на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.,  проф. дфн Петър Петров, Главен координатор на Националната академична мрежа, членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) и Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Церемонията се ръководеше от доц. Теодора Вълова, д.п., Координатор на Регионалния академичен център – Плевен.

Споразумението предвижда задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културните и образователните институции, бизнеса в региона, както и кандидатстването със съвместни проекти.

Преди да сложи подписа си под документа кметът Георг Спартански подчерта, че това споразумение е чест за Плевен. „В съвременния свят на конкуренция на идеи и постижения  се развиват и успяват тези, които вплитат в едно политическите цели с икономическите програми. Без наука, без вплитането на потенциала на хората на науката в практическата работа на българските общини не мога да си представя развитието на България и на обществото. Затова казвам, че за мен е чест да стисна ръката на личности, с които всяка държава би се гордяла и да имам честа Плевен да бъде в партньорство с тях по всички практически проблеми, които ще  възникват оттук нататък при развитието на общината.”, каза Спартански.

От своя страна акад. Юлиан Ревалски изтъкна, че основната роля на Българската академия на науките е да бъде духовен, научен и експертен  център в полза на цялото общество. „В тази си мисия е много важно да си партнираме с местната власт и винаги първите ни стъпки са за осъществяване на добро сътрудничество с общините, в които имаме регионални академични центрове. Плевен винаги е имал един силен научен център в лицето на Медицинския университет, а също е сред малкото градове, които имат  член на Събранието на академиците и член-кореспондентите”, отбеляза акад. Ревалски и изрази увереност за активна съвместна дейност в бъдеще в различни области в полза на общината.

Подписването на меморандума е част от програмата за отбелязване на 150-тата годишнина на Българската академия на науките и 45-тата годишнина от основаването на Медицински университет – Плевен, която ще продължи до 15 март с поредица от официални чествания и научни събития. В рамките на програмата е Денят на биомедицината, който ще се проведе на 1 март, петък в Медицински университет – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...