Акценти
Начало / Общество / 13 август е Международен ден на левичарите

13 август е Международен ден на левичарите

Левичарите празнуват този ден, за да разпространят ползите и недостатъците от това да си служиш с лявата ръка. Да бъдеш левичар е наистина трудно, защото се нуждаеш от специални устройства, които да са пригодени към лявата ръка. Статистиката сочи, че между 7 и 10% от населението на планетата са левичари.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката.

Какво е левичар? Това е човек, у когото доминира дясната половина на главния мозък. Обикновено доминира една от двете половини, освен това нещата са кръстосани, т.е. дясната половина на човешкото тяло се управлява от лявото полукълбо на главния мозък, а лявата – от дясното. Учените са определили степени на доминиране: силно изразена („стопроцентов” десничар или ярко изразен левичар) и слабо изразена (може да има 1-2 признака на „левичарство” – водещо ляво око и ляво ухо, но водещата ръка е дясната).

А при т.нар. амбидекстри двете полукълба работят еднакво, те еднакво добре владеят двете ръце, уши, очи. Тези хора не са много, но според изследванията на учените броят им постоянно нараства.

Повечето левичари се гордеят с тази своя особеност. Някои са уверени, че левичарите са едни от най-талантливите представители на човечеството. Тези хора са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка.

Композиторите Моцарт и Бетовен също са били левичари, което проличава и в техните произведения. Партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес левичарите изпълняват тяхната музика с по-голяма лекота.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...