Акценти
Начало / Здравеопазване / Искате да откажете цигарите? 31 май е подходящ ден за това

Искате да откажете цигарите? 31 май е подходящ ден за това

31 май е Световен ден без тютюнев дим. Обявен е от Световната здравна организацияпрез 1987 г, като целта е да се привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици. Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение, тъй като той е опасен не само ако се приема в големи количества или когато системно се злоупотребява с него. Тютюневият дим съдържа хиляди химически вещества. Горящата цигара представлява уникална химическа лаборатория – по последни данни, под влияние на високата температура се освобождават над 7000 газообразни съставки и частици. Над 69 от тях са канцерогени, мутагени и тератогени – вещества, които предизвикват рак, мутации или увреждат плода. СЗО и Международната агенция за изследване на рака класифицират тютюневия дим като доказан канцероген за човека (клас А) – такъв, при който няма безопасно минимално ниво на поемане

Съдържащият се в тютюна алкалоид никотин предизвиква висока степен на зависимост – приема се, че тя е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина.

Доказано е, че въведената забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места от 1.06.2012 г. освен, че предпазва непушачите от експозиция на цигарен дим, намалява консумацията на тютюн, стимулира отказването на цигарите и намаляват пушенето при младите.

Така че 31 май – Световният ден без тютюнев дим, е добро начало да откажете цигарите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...