Акценти
Начало / Култура / 90-годишнината на Саша Филипова отбелязват днес в Плевенския театър

90-годишнината на Саша Филипова отбелязват днес в Плевенския театър

„На Саша Филипова – с любов” е мотото, под което днес в ДКТ „Иван Радоев” ще отбележат 90 години от рождението на дългогодишната прима на Плевенския театър.

Честването ще е от 17 часа в Камерна зала. Входът е свободен.

Саша Филипова е родена на 13 декември 1928 г. в гр. Сливен. Дебютира като Оливия в „Дванайсета нощ” от Уилям Шекспир на сцената на Сливенския драматичен театър. Изиграла над 100 роли на плевенска сцена. Сред най-интересните й роли са на героините й от „Тузлушка история“ на К. Георгиев, „Пансион за кучета“ на Юрий Дачев, „Боб“ на Елин Рахнев, „Недоразумението“ на Камю, „Бившата мис на малкия град“ на Макдона, „Маркиза дьо Сад“, „Любов необяснима“, „В старо село накрай света“ на Недялко Йорданов, „Различни хора“ на Шукшин, „Дървеница“ на Маяковски, „Опит за летене“ на Радичков, „Топлината през ноември“ от Яна Добрева. Снимала се е във филма „Летете с Росинант“.

Тя бе удостоена с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век”. През 2010 г. президентът Георги първанов й връчи орден “Св.св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...