Акценти
Начало / Любопитно / 80 години от освещаването на Военния дом в Плевен

80 години от освещаването на Военния дом в Плевен

Военен клуб

На 19 декември 1934 година е осветен Плевенският военен дом, читалище и музей, днес наричан Военен клуб. Ето какво припомня на фейсбук страницата си Валя Минкова, която дълги години работи във Военния клуб и се грижи за популяризиране на дейността му.

Съобразно царски указ от август 1914 г. за отпускане на парцели за построяване на Военни домове, общинските съветници дават съгласие за предоставяне на терен и по предложение на кмета Иван Миндиликов на 5 юли 1927 г. е взето решение да се изгради Дом на плевенското офицерско събрание на площ от 4 750 кв. м. По идея на генерал – лейтенант Илия Атанасов, началник на плевенския гарнизон, започва набиране на средства чрез дарения и лотария, като за 5 години са събрани близо 10 милиона лева.

На 9 октомври 1932 г. пред гражданите, духовенството и официалните власти основният камък е положен, вградено е и послание към идните поколения, което гласи: „Тук ще се укрепва духът на народа и ще се поддържа вярата му в светлото бъдеще на България”.

На площ от 2090 кв. м. под ръководството на майсторите Миньо и Тодор Владов и е издигната сграда в импресионистичен стил с оригинално, обемно пространствено решение под формата на буквата Б.

С необикновена за времето си тържественост новопостроеният Дом, читалище и музей е осветен на 19 декември 1934 г. в присъствието на Цар Борис III, царица Йоанна, княз Кирил, военния министър генерал Златев и генерал -майор Филипов – началник на плевенския гарнизон.

Сградата на Военния клуб е архитектурен паметник на културата от национално значение, а мебелите, с които е бил обзаведен салона за високи гости, са изработени по проект на професор Богдан Кръстев и подарени от общините Плевен и Тетевен.

Днес плевенският военен клуб заема достойно място като център за културно-художествена и военно-родолюбива дейност, за библиотечно-информационно обслужване. Развива дейности, насочени към удовлетворяване културните потребности на кадровите военнослужещи и техните семейства, на запасни, резервисти, ветерани от войните, както и на членовете на военнопатриотичните съюзи.

Прочетете също:

Днес е Международен ден на котките

Малките, пухкави, космати любимци – котките, днес имат свой международен ден. Ето няколко любопитни факта ...