Начало / Здравеопазване / 8 юли – Световен ден за борба с алергиите

8 юли – Световен ден за борба с алергиите

Световният ден за борба с алергиите се чества от 2005 г. насам, по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.
Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари и много други.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергията е на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението страда от алергични болести, като честотата се е удвоила през последните 20 години, отчитат експертите. Официалната статистика показва също, че около 300 милиона души по света страдат от бронхиална астма, а средно 4-ма от всеки 10 души имат оплаквания, свързани с алергия.
Алергиите могат да бъдат няколко вида. Респираторните (дихателни) алергии се изразяват със сърбеж в очите, хрема, сърбеж в носа, кихане. Причиняват се от домашен прах (акари), полени, домашни любимци. Кожните алергии – сърбеж по кожата, обрив. Получават се от ужилвания и охапвания на насекоми, лекарства, козметика. Очни алергии – причинители могат да бъдат полени, акари, козметика. Изразяват се в зачервяване и сълзене на очите, възпаление и подуване на клепачите.
Алергичните реакции са различни и по сила: от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт.

Прочетете също:

В Горни Дъбник днес ще хвърлят кръста за Йордановден по стар стил

Днес в плевенското село Горни Дъбник ще се проведе Богоявленският  ритуал за хвърляне на кръста. ...